Μικρές πληγές

Μικρές πληγές, μεγάλοι μπελάδες

Τα τραύματα αποτελούν μία λύση της συνέχειας του δέρματος και ανάλογα με τη διάρκειά τους διακρίνονται σε οξέα και χρόνια.

Τα οξέα τραύματα είναι συνήθως αποτέλεσμα μικροτραυματισμών και μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα εντός ή εκτός σπιτιού όπως ένα κόψιμο από μαχαίρι ή γυαλί, μία πληγή από πτώση στο γήπεδο, στην παιδική χαρά ή από το ποδήλατο.

Τα μικροτραύματα, παρόλο που είναι μικρές πληγές μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλους μπελάδες γιατί αποτελούν μία πύλη εισόδου μικροβίων. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραμελούνται. Η πιο συχνή επιμόλυνση προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus aureus (κοινώς σταφυλόκοκκο) ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις από gram θετικά βακτήρια. Βακτήρια και μύκητες που δεν προκαλούν λοίμωξη στον υγιή πληθυσμό, μπορεί να προκαλέσουν τις λεγόμενες ευκαιριακές λοιμώξεις σε ασθενείς των οποίων η αντίσταση (δηλαδή η ανοσολογική ικανότητα) είναι μειωμένη, για παράδειγμα ασθενείς σε ανοσοκαταστολή λόγω κάποιας πάθησης ή θεραπείας.

Η αντιμετώπισή τους απαιτεί απαραίτητα

  1. Καθαρισμός

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε το τραύμα χρησιμοποιώντας καθαρό νερό ή φυσιολογικό ορό ή κατάλληλα αντισηπτικά όπως οξυζενέ, ιωδιούχα διαλύματα κ.ά. Έτσι φεύγουν μικρά ξένα σώματα καθώς και μεγάλος αριθμός μικροβίων ή υπολλείματα από προηγούμενη αλλαγή. Στη συνέχεια καθαρίζουμε την πληγή με γάζα ή καθαρό χαρταμάντηλο αποφεύγοντας το βαμβάκι επειδή κολλάει στην πληγή ή αφήνει ίνες σε αυτήν που δύσκολα απομακρύνονται.

Αν υπάρχει βαθιά ενσφηνωμένο ξένο σώμα μην δοκιμάσετε να το απομακρύνεται ή να το πιέσετε σκεπάζοντας τη πληγή πιεστικά με γάζα αλλά αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

  1. Έλεγχος της αιμορραγίας

Η αιμόσταση, δηλ. το σταμάτημα τυχόν αιμορραγίας γίνεται με σταθερή πίεση του τραύματος με γάζα, για 2-3 λεπτά συνεχώς. Αν η ροή του αίματος είναι σημαντική ή επιμένει έπειτα από ισχυρή και σταθερή πίεση λίγων λεπτών, χρειάζεται πιεστική επίδεση του τραύματος και αντιμετώπιση από ιατρό.

  1. Προσταστία από μόλυνση

Η αντιμικροβιακή αντιμετώπιση του τραύματος είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιμολύνσης αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα διευκολύνουν την επούλωση

Τα χρόνια τραύματα είναι αυτά που αργούν να κλείσουν και συχνά αποτελούν εκδήλωση μίας χρόνιας πάθησης. Σε αυτήν την περίπτωση. ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η θεραπεία της πρωτογενούς αιτιολογίας σε συνδυασμό, όμως με την τοπική αντιμετώπιση γιατί με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η επουλωτική διαδικασία και προλαμβάνεται η λοίμωξη του τραύματος.

Ένα νέο προϊόν για την αντιμετώπιση μικρών δερματικών πληγών είναι το Sofargen® Spray το οποίο περιέχει καολίνη και αργυρούχο σουλφαδιαζίνη.

Ο καολίνης, λεπτή, λευκή πούδρα, καλύπτει το τραυματισμένο δέρμα με προστατευτική κρούστα και ταυτοχρόνως αποστραγγίζει και απορροφά τα εξιδρώματα διατηρώντας την πληγή στεγνή και η αργυρούχος σουλφαδιαζίνη αποτρέπει τη μόλυνση του τραύματος.

Η σύνθεση του Sofargen® Spray δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον το οποίο διευκολύνει και επιταχύνει την φυσική επούλωση με ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να αγγίξετε την πληγή. Χρησιμοποιείται από τη στιγμή που δημιουργείται η πληγή μέχρι την πλήρη επούλωση της.