Πρώτες βοήθειες στα εγκαύματα-τι πρέπει να γνωρίζετε

sofargen spray gel

Οι πρώτες βοήθειες στα εγκαύματα είναι μία κατάσταση στην οποία αρκετές φορές στη ζωή μας ισως χρειαστεί να βρεθούμε.

Το έγκαυμα είναι ένα είδος τραυματισμού ιστού που το προκαλέι η θερμότητα, η πίεση, η ακτινοβολία, οι χημικές ουσίες και η τριβή. Τα εγκαύματα επηρεάζουν κυρίως τους ιστούς του δέρματος, και σπανιότερα τους βλεννογόνους.

Να θυμάστε ότι το αποτέλεσμα ενός εγκαύματος καθορίζεται όχι μόνο από την αιτία, αλλά και από το πόσο γρήγορα και σωστά χορηγούνται οι πρώτες βοήθειες.

Η έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα το μεσημέρι, προκαλεί βλάβη στο δέρμα μας που σίγουρα δεν περιορίζεται σε φευγαλέους ήπιους ερεθισμούς και ερυθρότητα.

Χρησιμοποιήστε ήπια αναλγητικά, κρύες κομπρέσες και ειδικά προϊόντα για εγκαύματα για την ανακούφιση από τον πόνο και τον ερεθισμό. Ελαχιστοποιήστε την αφυδάτωση πίνοντας άφθονο νερό και αποφεύγοντας το αλκοόλ. Απαιτείται ιατρική εκτίμηση για εξαιρετικά σοβαρά εγκαύματα ή που έχουν σχηματίσει φουσκάλες, καθώς και για εγκαύματα σε νήπια ή μωρά.

Τα θερμικά εγκαύματα είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος εγκαύματος.

Μωρά, μικρά παιδιά και ενήλικες έχουν συχνά ατυχίες με ζεστό νερό, καυτό λάδι, σίδερα σιδερώματος και άλλες ζεστές επιφάνειες ή πηγές θερμότητας  ακόμη και με ανοιχτή φλόγα τις οποίες χρησιμοποιούν σε τακτική βάση.

Οδηγίες πρώτων βοηθειών για θερμικά εγκαύματα είναι:

  • Μειώστε το θερμικό φορτίο της καμένης περιοχής όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σύμφωνα με τις βασικές οδηγίες πρώτων βοηθειών για θερμικά εγκαύματα.

Συνιστάται να αποφεύγεται οποιαδήποτε χρήση ή επάλειψη με:

  • λάδι • βαζελίνη • οδοντόκρεμα • πάγο, και ούτω καθεξής

Απαιτούνται τα εξής:

  • Αφαιρέστε κοσμήματα όπως δαχτυλίδια και ρούχα που φαίνονται εμποτισμένα σε καυτό υγρό ή που καίγονται με εξαιρετική προσοχή και μόνο εάν δεν έχουν κολλήσει στην πληγή. Αφήστε να τρέξει κρύο νερό βρύσης στην περιοχή για αρκετή ώρα.

Το μέγεθος και η σοβαρότητα του εγκαύματος, καθώς και η ηλικία του θύματος, λαμβάνονται υπόψιν για το εάν απαιτείται ή όχι ιατρική φροντίδα.

Τα θερμικά εγκαύματα ταξινομούνται ως πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα εγκαύματα πρώτου βαθμού δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα..

Εγκαύματα τρίτου και δεύτερου βαθμού που καλύπτουν περισσότερο από το 10% του σώματος απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα γιατί ο κίνδυνος είναι άμεσος και σοβαρός.

Εκτεταμένα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού από πηγή ανοιχτής φλόγας θα πρέπει επίσης να ελέγχονται για εγκαύματα του βλεννογόνου.

Μετά από πτώση

Η τριβή ενδέχεται να προκαλέσει θερμικά εγκαύματα, όπως όταν ένας αναβάτης πέσει από μια κινούμενη μοτοσυκλέτα. Η πληγή πρέπει να καθαριστεί επιμελώς, καθώς μπορεί να προκληθούν ουλές όχι μόνο από το έγκαυμα, αλλά και από πιθανή μόλυνση του δέρματος από ξένα σώματα (χώμα, πετραδάκια κλπ).

Χημικά εγκαύματα

Η σοβαρότητα αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης του χημικού εγκαύματος εξαρτάται από το είδος και την πυκνότητα της χημικής ουσίας αλλά και το σημείο του σώματος που έχει εκτεθεί. Υγρά μπαταρίας, αμμωνία, χλώριο, κλπ. μπορεί να προκαλέσουν επιδερμικά ή εσωτερικά εγκαύματα εάν τα εισπνεύσει ή τα καταπιεί κανείς.

Τα χημικά εγκαύματα είναι ο τρίτος τύπος εγκαύματος. Η σοβαρότητα και η θεραπεία ενός χημικού εγκαύματος καθορίζονται από το είδος και την πυκνότητα της χημικής ουσίας, καθώς και από την περιοχή του σώματος που έχει εκτεθεί.

Εάν έρθετε σε επαφή με μια χημική ουσία, θα πρέπει:

  • να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χημική ουσία με άφθονο νερό το συντομότερο δυνατό.
  • Βγάλτε τυχόν υγρά ρούχα και κοσμήματα.
  • Εάν το έγκαυμα είναι μεγαλύτερο από 10 cm σε διάμετρο ή αν είναι στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τους γλουτούς, τη βουβωνική χώρα ή μια σημαντική άρθρωση όπως το γόνατο, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Σε περίπτωση χημικής επαφής με τα μάτια, πλύνετε τη περιοχή με τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Το Sofargen® Gel χάρη στην ειδικά μελετημένη σύνθεσή του, αποτρέπει τη μόλυνση της πληγής. Διατηρεί την υγρασία στην κοίτη του εγκαύματος διευκολύνοντας τη φυσική διαδικασία της επούλωσης με ασφάλεια. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο καθαρισμού νεκρωμένων ιστών.

Πηγές:

https://www.sja.org.uk/get-advice/first-aid-advice/effects-of-heat-and-cold/burns-and-scalds

https://www.news4health.gr/ygeia/9537/egkaymata-apo-fotia-pos-antimetopizontai